Τυρόψωμο με δεντρολίβανο

Μια εύκολη συνταγή για να έχετε ένα νόστιμο ψωμί, που συνοδεύει το ποτό σας ή ακόμα να απολαύσετε ένα χορταστικό πρωινό. Μπορεί να σας θυμίσει και κάτι από την ιταλική φοκάτσια, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια έμπνευση για μια συνταγή που ξεκίνησε για τυρόπιτα και κατέληξε σε τυρόψωμο.

Υλικά

  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 250γρ. φέτα
  • 200γρ. ανθότυρο
  • 1 αβγό
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι γάλα
  • πιπέρι
  • θυμάρι
  • 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και διαλύουμε τη μαγιά, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στον κάδο του μίξερ φτιάχνουμε το μείγμα των τυριών, ανακατεύοντας τη φέτα, το ανθότυρο, το αβγό, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και το θυμάρι. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το προζύμι, χτυπάμε με το γάντζο μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι, αλλά όχι να κολλάει. Μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με μια πετσέτα να φουσκώσει για τουλάχιστον 40’.

Λαδώνουµε ένα ορθογώνιο ταψί και απλώνουμε μέσα το ζυμάρι ώστε να γίνει µία στρώση πάχους ενός δαχτύλου και κάνουμε δυνατές δαχτυλιές στο ζυμάρι. Αφήνουμε να φουσκώσει ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με τα φύλλα του δεντρολίβανου και αν θέλουμε με χοντρό αλάτι. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Tip:

  • Πριν προσθέσετε αλάτι, δοκιμάστε πόσο αλμυρή είναι η φέτα.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος από το αλεύρι με ολικής αλέσεως ή ζέας.

Διαβάστε επίσης: Μουστοκούλουρα

Κριτσίνια με σπανάκι και αλεύρι ζέας

Pancakes με αλεύρι ολικής αλέσεως

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X