Μουσταλευριά ή πετιμέζι


Oι επιλογές είναι δυο, χωρίζοντας το μούστο σε 2 μέρη μπορούμε να κάνουμε μουσταλευριά και πετιμέζι.

Υλικά  για την αφράτη, γλυκιά κρέμα:

  • 1 ποτήρι αλεύρι για κάθε 5 ποτήρια μούστο
  • 1 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
  • 4 κουταλιές σουσάμι καβουρδισμένο
  • κανέλα για το πασπάλισμα

Βάζουμε το μούστο στην κατσαρόλα να βράσει, αφού κρατήσουμε μια ποσότητα, για να διαλύσουμε το αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός. Μόλις αρχίζει να βράζει ο μούστος χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το κρύο μείγμα, ανακατεύοντας διαρκώς. Όταν αρχίσει να πήζει η κρέμα , χαμηλώνουμε περισσότερο τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστούν οι χαρακτηριστικές φουσκάλες. Αδειάζουμε τη μουσταλευριά σε πιατέλες και πασπαλίζουμε με καρύδια, σησάμι και κανέλα.

Tip: Αν θέλουμε τα καρύδια τα ρίχνουμε μέσα στην κρέμα.

Το πετιμέζι έχει μεγαλύτερη διαδικασία, όμως τα οφέλη για τον οργανισμό είναι πολλά. Είναι ένα φυσικό προϊόν πλούσιο σε πολυφαινόλες, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης.  Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε τηγανίτες, πίτες, μουστοκούλουρα, σαλάτες και κυρίως πιάτα.

Βάζουμε το μούστο να βράσει σε πολύ σιγανή φωτιά, ώσπου να πάρει χρυσαφί χρώμα και να γίνει ένα αραιό σιρόπι. Η ποσότητα που θα μας δώσει είναι μειωμένη στο 1/3.

Tip: Όταν το χειμώνα σας επισκεφτεί ο πονόλαιμος, δοκιμάστε μια κουταλιά πετιμέζι να λιώσει αργά στο στόμα. Θα μαλακώσει το λαιμό και θα σας ανακουφίσει από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης: Τα σταφύλια, τα στέμφυλα και ο μούστος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X