Μελομακάρονα


Υλικά για 40-45 κομμάτιαmnelomakarono

  • 240 γρ. ελαιόλαδο
  • 25 γρ. κονιάκ ή ρακί
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
  • 80 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά για το σιρόπι 

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ.νερό
  • 200 γρ.μέλι
  • 1/2 λεμόνι ακέρωτο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1/5 φλ. σουσάμι
  • 1/5 φλ. χοντροκομμένα καρύδια

Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι με το μπέικιν. Σε άλλο μπολ βάζουμε το λάδι, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά, δεν παιδεύουμε το μείγμα. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια με πιρούνι ή με τον τρίφτη και ψήνουμε για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στις αντιστάσεις, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα εκτός από το μέλι και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3′. Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το μέλι. Βουτάμε στο σιρόπι μετρώντας μέχρι το 10. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και το καρύδι.

Tips:

  • Με αυτόν τον τρόπο τα μελομακάρονα μας βγαίνουν τραγανά, εάν θέλουμε τα μελώνουμε περισσότερο.
  • Για επιπλέον άρωμα καβουρδίζουμε λίγο το σουσάμι.
  • Το βάρος τους πρέπει να είναι περίπου 25γρ.

Καλά Χριστούγεννα!

 

1 Comment

  • Pepi , 22 Δεκεμβρίου, 2014 @ 10:26 πμ

    Merry Christmas!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X